Basisschool Cleijn Hasselt

Leren zonder grenzen

Kevin zit in groep 7 van basisschool Cleijn Hasselt. De leerlingen van groep 7 en 8 zijn ze bezig met het project ‘Je eigen baas zijn’. Ze leren dat je vooruitkomt in de wereld door te doen waar je goed in bent, door goede vragen te stellen en door je eigen keuzes te maken. Kevins vader is ook eigen baas. Hij is aannemer. Thuis praat Kevin niet zo veel over school. Maar de laatste tijd is Kevin zo opgewekt, dat zijn ouders hem vragen waar hij zo enthousiast van is.

I grow, learn and teach every day
‘We hebben Engels op school en er komen allerlei mensen in de klas vertellen over hun bedrijf en we zitten vaak met kinderen van meer leerjaren bij elkaar om een project te doen, ratelt Kevin aan een stuk door. We hebben het nu over sporten die wij niet zo goed kennen. Dat is supercool, want dan mogen we bijvoorbeeld gaan skypen met kinderen in Zuid-Afrika die op cricket zitten. Zij leren ons over de spelregels en hoe je punten kunt scoren. Wist je dat er in het midden van een cricketveld geen gras groeit? Ze noemen dat de pitch. Onze juf zegt dat we allemaal moeten leren om te pitchen, om ons eigen plekje in de wereld te veroveren. De kinderen in Zuid-Afrika vroegen ons of we hun misschien wat petjes konden sturen, want die hebben ze nog niet. Petjes met hun schoolnaam erop en de tekst: ‘We are the champions.’ We gaan daarom volgende week naar het textielmuseum toe om te kijken of we met hun hulp petjes voor onze nieuwe vrienden kunnen maken. Het geld hiervoor gaan we zelf verdienen door spullen te verkopen op internet en op de jaarmarkt in de Hasseltstraat. Eigen baas, weet je nog?’

–We zijn Wereldburgers, doen nieuwe ervaringen op–

Ondernemend onderwijs
Niet alleen Kevin wordt blij van de nieuwe manier van werken op Cleijn Hasselt. Ook alle andere leerlingen, het team en de ouders zijn super positief. In plaats van iedere keer te horen dat je opdrachten net niet goed genoeg gedaan hebt, mag je als leerling nu zelf bepalen hoe je iets aanpakt. Datzelfde geldt ook voor de leerkrachten trouwens. Zolang je je keuzes maar kan verantwoorden en je resultaat kan laten zien. Dat noemen ze ondernemend onderwijs. En als je wil ondernemen, dan moet je natuurlijk ook een beetje verder kijken dan je wijk of Tilburg alleen. Dan zoek je uit waar kansen liggen, wie je kan helpen om oplossingen te vinden en wat je opbrengst is.

Glory to our kings and queens
Op Cleijn Hasselt geloven we dat kinderen allemaal een eigen talent hebben. Dat ze van nature het vermogen hebben om hun plekje te veroveren. Ieder kind is een ‘world class learner’. In onze leergemeenschap hebben we hoge verwachtingen van elkaar en stimuleren we eigenaarschap en verantwoordelijkheid. Zelfstandig denken, plannen en doen. Kinderen zijn de regisseur van hun eigen leven, King or Queen in their own castle. Het beeld van het kasteel is er niet zonder reden. Het kasteel beschermt je. Binnen de muren leer je om zelfredzaam te zijn om daarna de wereld te gaan verkennen. Dat is voor leerlingen van Cleijn Hasselt trouwens vaak al vanzelfsprekend. Dat krijgen ze van huis uit mee. Dus waarom zouden we die aanwezige kracht niet verder benutten?
–We Leren zonder grenzen, krijgen bredere inzichten–

De toekomst maken we nu
Wij zijn ervan overtuigd dat kinderen hun eigen werkelijkheid kunnen creëren als ze het vertrouwen krijgen dat ze het zelf mogen doen. Onze taak is om de juiste vaardigheden te versterken, om hun kennis te vergroten, om een gevoel van trots en eigenwaarde te stimuleren en om kinderen te leren dat er een grotere wereld is. Een wereld die wacht op jonge mensen die zichzelf durven te zijn en die met elkaar werken aan een nieuwe toekomst. They create their own future.

Leren door te doen
In de bovenbouw unit zitten Jolien, Fleur, Samir en Kevin te werken aan een ontwerp voor cricketpetjes. Later beschrijven ze hoeveel materialen ze nodig hebben en maken ze een kostenplaatje. Daarna zoeken ze met elkaar uit hoeveel spullen ze moeten verkopen om genoeg geld te verdienen. Ze maken een logo voor hun bedrijfje en bedenken ideeën om zoveel mogelijk reclame te maken op facebook, in de wijk en daarbuiten. Ze gaan op bezoek bij studenten Business IT en leren hoe ze een webwinkel moeten maken. Als leerling van Cleijn Hasselt kom je nog eens ergens.

–We zijn ondernemend, stellen de juiste vragen–

Wat jij kan, heeft een ander nodig
Naar school gaan was nog nooit zo leuk. Je wordt gezien, je telt mee en je kunt laten zien wat je kan. Het maakt niet uit wat het is. Schilderen, zingen, bouwen, Engels, tuinieren of worst verkopen. Zolang je maar met plezier blijft leren. En zolang je maar beseft dat je heel veel kan bereiken als je in jezelf gelooft. Op Cleijn Hasselt verbinden we werelden aan elkaar en laten we je schitteren, met alles wat je bent en nog mag worden. You’ve got the whole world at your feet.

 

Comments are closed.