Basisschool De Zuidwester

Wij willen dat kinderen zich veilig voelen bij ons op school. Dat ze gezien en gewaardeerd worden om wie ze zijn. Zeker voor onze leerlingen is dat de belangrijkste voorwaarde om te kunnen leren. Kom aan boord van De Zuidwester, de basisschool waar iedereen ertoe doet en waar je met aandacht mag groeien.

Een duidelijke structuur, leerkrachten met een groot hart, heel veel aandacht voor taal en lezen en intensieve ondersteuning op houding en gedrag. Voor het team van De Zuidwester is dat dagelijkse kost. Het vraagt inlevingsvermogen en geduld, een rechte rug en de wil om kinderen een springplank te bieden naar een betere toekomst.

Voor de kinderen van De Zuidwester is naar school gaan een geschenk. Ze voelen zich geborgen en weten dat er mensen zijn die om hen geven, die oprecht betrokken zijn bij hun ontwikkeling. Op allerlei manieren is er extra aandacht, ondersteuning in de breedte en de diepte. Van voorschool tot groep 8. Zo maken we het onderwijs passend voor alle leerlingen die bij ons binnenkomen, of ze nu naar praktijkonderwijs of vwo doorstromen.

In samenwerking met Plein 013 bieden we een Taalschool voor de opvang van leerlingen die net in Nederland zijn, we hebben een TaalTuin met extra aandacht voor taal en lezen in groep 4 en we bieden betekenisvol leren in de vorm van taal en techniek, waarbij kinderen aan de slag gaan met een onderzoeksvraag en tegelijk de juiste woorden leren. Met drama-taal voelen en ervaren kinderen van groep 7 en 8 hoe ze voor zichzelf op kunnen komen zonder een ander te veroordelen.

Er is altijd iets positiefs te vinden als je ernaar op zoek gaat. Er zijn altijd lichtpuntjes, die je aan kunt wakkeren. Dat is onze stellige overtuiging. Het is ook de basis van onze aanpak die we positive behaviour noemen, waardoor we versterken wat goed gaat. Ook hanteren we kapstokregels met duidelijke richtlijnen voor gewenst gedrag en hebben we een gedragsprotocol voor leerkrachten, leerlingen en ouders.

De Zuidwester heeft een continurooster en biedt een verlengde schooldag met naschoolse activiteiten, waaronder sport en spel, drama, knutselen en muziek. We doen mee aan Playing for Success en in het kader van Summerskool013 kunnen kinderen ook in de vakantie bewegen, leren en ontdekken.

Eigenaarschap wordt op allerlei manieren gestimuleerd, zoals in de dramataal lessen. Met Snappet tablets en goed ingerichte computerlokalen werken leerlingen op hun eigen niveau aan hun leerdoelen. Kinderen die in de leerlingenraad willen deelnemen, dienen een plan in, waarop andere kinderen kunnen stemmen.

Ons team bestaat uit mannen en vrouwen tussen de 20 en 60 jaar, die zich met hart en ziel verbonden voelen met onze gemeenschappelijke opdracht: kinderen weerbaar maken en ondersteunen in hun ontwikkeling, zodat ze hun unieke bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Wat we belangrijk vinden, laten we zien in wie we zijn en wat we doen. We zoeken de grenzen op om kansen te creƫren, benadrukken wat goed gaat en geven echte aandacht, door persoonlijke vragen, een compliment, een begroeting of een knuffel.

De Zuidwester, een veilige koers op volle zee.

 

Comments are closed.