Basisschool Klinkers

Kinderen die iedere dag weer blij naar school gaan, de vrolijke drukte in de aula, de open deuren, het onvermoeibare enthousiasme van de leerkrachten en de vaste overtuiging dat leren begint bij vragen stellen en zelf ontdekken. Welkom op basisschool Klinkers, waar leerlingen de regie hebben over hun eigen ontwikkeling.

We zijn sterk in betekenisvol leren en durven buiten de gebaande paden te treden. Het onderwijs maken we grotendeels zelf, waarbij kernconcepten als kapstok dienen, zoals macht en regels, energie en communicatie. Zo zorgen we voor samenhang tussen de kennisgebieden en vaardigheden en krijgen kinderen inzicht in zichzelf, hun directe omgeving en de wereld.

Wij geloven dat kinderen heel goed zelf kunnen bepalen wat ze willen leren en hoe ze dat organiseren. Ze formuleren leerdoelen en houden een eigen portfolio bij. Vanuit vertrouwen begeleiden we leerlingen in hun ontwikkeling. Natuurlijk bieden we ook instructies, maar we zorgen er telkens voor dat leerlingen zelf het initiatief kunnen nemen, onderzoeken en ontdekken.

Eigenaarschap en samenwerking zijn kenmerkend voor Basisschool Klinkers. Dat zie je terug in de professionaliteit van de leerkrachten, die zich verdiepen in hun vak en masteropleidingen volgen en die vervolgens hun kennis delen en samen arrangementen ontwikkelen ter verrijking van het onderwijs. Kinderstad is kind aan huis en studenten van Fontys brengen frisse ideeën, zoals deelname aan de nationale modderdag.

Wij zijn een leef- en leergemeenschap en willen optimale voorwaarden creëren voor het versterken van leerlingen. Hechte samenwerking met ouders hoort daarbij. Die zijn op allerlei manieren bij de school betrokken, onder andere als pedagogisch en educatief partner. Ook zijn er geregeld gesprekken, waarbij leerlingen zelf aan hun ouders en leerkracht aangeven wat ze al geleerd hebben en wat ze nog willen ontwikkelen.

De Klinkers aanpak is grenzen verleggen, vernieuwende mogelijkheden en technieken inzetten. Niet om het middel op zich, maar om leren nog betekenisvoller te maken, om creativiteit te stimuleren en uit te nodigen tot eigen antwoorden, andere oplossingen. Dat is wat telt. Contact maken met elkaar, informatie delen en onbeperkt samenwerken.

Basisschool Klinkers, waar leren betekenis krijgt voor kinderen

 

Comments are closed.